ادعاهای متناقض همتی درباره رشد پایه پولی
ادعاهای متناقض عبدالناصر همتی درباره رشد پایه پولی آنقدر اشتباه بود که حتی رسانههای معاند نیز آن را مردود دانستند.
عبدالناصر همتی، رئیسکل اسبق بانک مرکزی و از مدیران دولت روحانی که در انتخابات ریاست جمهوری 1400 شکست سنگینی را متحمل شد،این روزها ادعاهای متعددی را درباره روند رشد پایه پولی و نقدینگی در دولت سیزدهم مطرح کرده که بعضا این ادعاها نه تنها اشتباه است بلکه باهم متناقض است.
وی درهمین رابطه صبح یکشنبه با انتشار پیامی در فضای مجازی، مدعی شد «دولت سیزدهم فوق سلطان چاپ پول است» این ادعا نه تنها در محافل و رسانههای داخلی مورد نقد علمی قرار گرفت و بیاعتبار تشخیص داده شد، بلکه حتی رسانههای معاند همچون بیبیسی نیز آن را بیپایه و مردود دانستند.
جالب اینکه همتی در شام همان روز ادعای دیگری را مطرح کرد که با ادعای او در صبح همان روز در تناقض بود. وی در سخنان یکشنبهشب خود در کلاب هاوس، عنوان داشت که پایه پولی در سال گذشته،
۱۸۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است؛ در حالی که این رقم نه تنها غلط بود، بلکه با ادعای همان روز همتی در پست ویدیوییاش در تناقض است که گفته بود رشد پایه پولی در سال 1400 به میزان ۱۴۲ هزار میلیارد تومان بوده است!
البته همتی علاوه بر این تناقضات، دچار اشتباهات علمی و آماری هم شده بود . از جمله اینکه وی رشد پایه پولی در سال ۱۴۰۰ را ۴۱.۵ درصد عنوان کرد، در حالی که طبق اعلام بانک مرکزی رشد پایه پولی سالانه تا قبل از شروع فعالیت دولت سیزدهم در مرداد 1400 در حدود 42.1 درصد بود ولی این رقم در انتهای سال به رقم 31.4 درصد کاهش یافت.
همچنین رئیسکل اسبق بانک مرکزی در ادعای دیگری گفته بود «در سه سال گذشته مصرف مردم بیش از ۱۰ درصد کاهش یافته است.» در حالی که جدای از اشتباه بودن رقم منفی ذکر شده باید گفت که مطابق آمار بانک مرکزی، مصرف خصوصی که در سال ۱۳۹۹، منفی ۰.۵ درصد رشد داشت، در 9 ماهه سال ۱۴۰۰ رشد مثبت ۳.۴ درصدی داشته است.
به هرحال این ادعاهای متناقض و اشتباه در حالی از سوی همتی در فضای مجازی به طور مکرر مطرح میشود که اولا نقدینگی یک متغیر اسمی است، وقتی اقتصاد بزرگ میشود یا وقتی تورم وجود دارد، نیاز اقتصاد به نقدینگی هم رشد میکند. بنابراین نقدینگی یا پایه پولی افزایش پیدا میکند یا اینکه بیشتر از قبل افزایش پیدا میکند، اما صفت سلطان چاپ پول برای همتی درست است، از این لحاظ که بالاترین رشد نقدینگی در دوره مدیریت وی ثبت شد که در سال 99 معادل 40.6 درصد بود. البته همتی در ویدئو اخیر خود رشد پایه پولی رو ملاک قرار داد نه رشد نقدینگی؛ و نکته مهمتر اینکه نیمی از سال 1400، قدرت در دست دولت سیزدهم نبوده است و دولت دوازدهم در حال چاپ پول بود. ثانیا اگر این روزها کشور همچنان با گرانی و رشد پایه پولی و نقدینگی مواجه است یکی از دلایل اصلی آن سیاستگذاریهای اشتباه دولت متبوع همتی در هشت سال گذشته است؛ سیاستهایی همچون ارز 4200تومانی و حراج 60 میلیارد دلار پول بیتالمال، کسری بودجه
450 هزار میلیارد تومانی، معطلی 8 ساله کشور و اقتصاد برای برجام و... ثالثا ادعاهای همتی که هرچند وقت یکبار تکرار میشود به نظر میرسد اهداف خاصی دارد که در این باره خبرگزاری فارس نوشت: «همتی سعی میکند با پیامهای متناقض و اشتباه، خود را در فضای مجازی فقط برای دیده شدن و به عنوان مخالف مطرح کند. «رابعا»، با آغاز به کار دولت سیزدهم مسئله کنترل رشد نقدینگی و تورم به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای اقتصادی دولت و بانک مرکزی مورد توجه قرار گرفت.
به گزارش فارس،در این راستا، بررسی نرخ رشد دوازدهماهه نقدینگی در نیمه دوم سال 1400 حاکی از روند کاهشی این نرخ برای ششمین ماه متوالی است به طوری که نرخ رشد نقدینگی از 42.8 درصد در پایان مهرماه 1400 به 39 درصد در پایان سال 1400 کاهش یافته است.
پایه پولی در پایان سال 1400 معادل 31.4 درصد رشد یافت که نسبت به رشد دوره مشابه سال قبل (30.1 درصد)، 1.3 واحد درصد افزایش نشان میدهد. البته لازم به توجه است که روند رشد دوازده ماهه پایه پولی در شش ماهه دوم سال 1400 نیز به طور قابل ملاحظهای کاهشی بوده و از 42.6 درصد در پایان تیرماه 1400 به 31.4 درصد در پایان سال 1400 رسیده است.
در خصوص تحولات پایه پولی در سال 1400 لازم به اشاره است که در ابتدای سال 1400 پایه پولی تحت تاثیر رفتار مالی دولت و افزایش استفاده دولت از تنخواه گردان خزانه قرار داشت (افزایش سقف تنخواه گردان خزانه از سه درصد بودجه عمومی به چهار درصد)؛ به طوری که خالص مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی بیشترین سهم را در رشد پایه پولی در پنج ماهه منتهی به مردادماه 1400 (سهم 12.6 واحد درصدی در رشد 12.4 درصدی پایه پولی در مقطع مذکور) داشته است.